MonumentFor
noutăți
 
Comunicate de presă
 
2022-06-30
ARCONTEMPORAN expoziție și live drawing la Arcul de Triumf

                                                                                                                                             

COMUNICAT DE PRESĂ
ARCONTEMPORAN
expoziție și live drawing la Arcul de Triumf
 

Primăria Municipiului București, prin Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public – MONUMENT for, anunță deschiderea expoziției Arcontemporan ce va anima Arcul de Triumf pe durata verii. Expoziția deschide seria de evenimente ce marchează aniversarea a 100 de ani de la prima inaugurare a celui mai important monument de for public din Capitală, omagiată în toamna acestui an.

Vernisajul expoziției, curatoriată de Alin Ciupală, are loc sâmbătă, 2 iulie, începând cu ora 12:00. 

Astfel, din această sâmbătă și până pe 8 octombrie, bucureștenii și turiștii aflați în Capitală sunt invitați să exploreze spațiile Arcului de Triumf și să descopere, pe parcursul traseului, o panoramă unică asupra orașului, în fiecare weekend între orele 12:00 si 20:00.

Artiști vizuali consacrați, alături de tineri aflați la începutul carierei artistice, expun împreună și propun un dialog creativ între orașul de ieri și orașul de azi. O experiență inedită, în premieră, o călătorie printre sculpturi și benzi desenate – toate reinterpretări contemporane ale Arcului.

În prima parte a expoziției Alexandru Ciubotariu (aka Pisica Pătrată), Octav Ungureanu (aka Smoking Cool Cat), Robert OBERT și Ionuț Popescu au transpus motivul Arcului de Triumf în lucrările lor de bandă desenată.

Patru viziuni personale, expuse în opt panouri, ce ne conduc către nivelul cel mai de sus al Arcului, unde cei patru artiști și-au propus să realizeze împreună, în ziua deschiderii, începând cu ora 15:00, live drawing ad-hoc pornind de la imaginarul fiecăruia asupra Arcului.

Informații despre artiști: 

Alexandru Ciubotariu (aka Pisica Pătrată) este un cunoscut artist, creator de bandă desenată, activ în sfera street art și a ilustrației de carte. Luceafărul de Mihai Eminescu a prins viață sub forma unui poem grafic realizat de artist, foarte bine primit de critica de specialitate, iar albumul personal Poveste despre eu a apărut, pe lângă ediția în limba română, și în Germania, Finlanda și Ungaria. Pasionat colecționar de bandă desenată românească, și-a reunit impresionanta colecție sub forma mai multor expoziții și volume dedicate studiului benzii desenate.

Octav Ungureanu (aka Smoking Cool Cat) s-a afirmat ca ilustrator de bandă desenată, comics, creator în diverse campanii publicitare, editor de reviste și albume de profil. A participat ca autor la numeroase proiecte de bandă desenată, precum Istorii din 89 în benzi desenate sau Următorul cadru. A creat simpaticul personaj Zobb, un extraterestru aflat într-o continuă aventură în România de azi.

Robert OBERT are un portofoliu bogat care cuprinde creații numeroase, de la bandă desenată și ilustrație de carte, la design grafic, intervenții stradale și pictură murală. Atras de dimensiunea science fiction și fantasy, și-a asumat o definiție proprie, aceea de artist urban. Albume precum Profeția urbană sau Fear Is A Lie i-au subliniat notorietatea. Nu în ultimul rând, a conceput alături de alți colegi proiectul unui film documentar dedicat evoluției street art în România, operă aflată în lucru.

Ionuț Popescu a practicat ilustrația de carte, caricatura, banda desenată, design de produs și graffiti. Dintre numeroasele publicații amintim romanul grafic Tom Sawyer și Huckleberry Finn, apărut în colecția Radio Prichindel la Casa Radio (colecție coordonată de Alexandru Ciubotariu). A participat la diverse proiecte, precum 24hComicsRO sau Biblioteca Istorică, proiect susținut de Vodafone.

 

În a doua parte a expoziției regăsim lucrările a cincisprezece elevi de la liceele bucureștene „Nicolae Tonitza” și „Dimitrie Paciurea”. Lucrările reprezintă reinterpretări contemporane ale Arcului de Triumf și au fost create în cadrul concursului de modelaj Sculptori pentru viitor, ediția 2022, organizat de MONUMENT For în parteneriat cu Filiala de Sculptură București a Uniunii Artiștilor Plastici. Cei 15 artiști în devenire sunt: Dumitraș Flocea, Călin Vlad, David Ioan Pelmuș, Tünde Matilda Ardeleanu, Vasile Ioan Baboianu, Maia Sandu, Maria Popa, Daria Mihalache, Raluca Andreea Dudulea, Ioana Ștefania Anghel, Astrid Gabriela Stănică, Mihai Cristian Costescu, Ana Gabriela Voinea, Flavia Maria Bugnar, Maria Neacșu.

 

Evenimentul se înscrie în misiunea MONUMENT for de a apropia bucureștenii de memoria și poveștile orașului.

Website: www.monumentfor.ro

Facebook: facebook.com/monument.for   

Instagram: instagram.com/monument_for

Facebook event: https://fb.me/e/2NnLTt3i7