#perspectiva 31
Expoziție de sculptură contemporană
în cadrul Zilelor Sculpturii București
16-18 aprilie 2022
Ziua internațională a monumentelor și a siturilor (International Day for Monuments and Sites) este marcată, anual, la data de 18 aprilie, de către Comitetul Internațional al Monumentelor și Siturilor, aprobată în cadrul Conferinţei Generale a UNESCO din 1983.
Expoziția de sculptură contemporană #perspectiva 31 se desfășoară sub auspiciile Zilei internaționale a monumentelor și siturilor și invită bucureștenii și publicul iubitor de cultură, vreme de 3 zile, între 16-18 aprilie 2022, să descopere sculpturi semnate de 31 de artiști consacrați pe scena artistică națională și internațională.
#perspectiva 31 reprezintă un demers expozițional inedit care, alături de alte manifestări exemplare, se află sub corolarul Zilelor Sculpturii București, eveniment organizat de Primăria Municipiului București, prin Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public – MONUMENT for, în parteneriat cu Filiala de Sculptură a Uniunii Artiștilor Plastici București, cu sprijinul Uniunii Artiștilor Plastici din România, Institutului Cultural Român, Combinatului Fondului Plastic, combinat.ro și UNA Galeria.
Pentru prima dată, instituții publice, școli și organizații profesionale, actori din sectorul cultural independent, se întâlnesc într-un efort comun de promovare a artei sculpturale monumentale contemporane, ca manifestare activă a patrimoniului cultural și estetic al orașului.
Despre importanța unui astfel de demers, Reka Csapo Dup, curator expoziția #perspectiva 31, spune: Ideea Zilelor Sculpturii București s-a născut din dorința de a asigura un marketing pe măsura valorii sculptorilor care fac parte din Filiala UAP București. Nu se dorește o catalogare sau o inventariere a artiștilor, pentru că ei sunt extrem de mulți, valoroși, cu personalități bine conturate, marcante în arealul vizualului românesc. Formatul Zilelor Sculpturii București, conceput împreună cu echipa MONUMENT for, ne arată mai multe aspecte care compun mozaicul breslei noastre. Pentru că nu ai viitor, dacă nu iți asiguri din timp urmașii. Or, în această profesie/meserie sunt foarte multe tehnici cronofage care, dacă ești conștiincios și cauți să le încerci, să le înveți și să le stăpânești pe toate, te pot prinde, în plină cercetare, la vârsta maturității, când tinerii emergenți din celelalte câmpuri ale artei vizuale sunt deja pe val și devin consacrați. De aceea, este extrem de important să stimulăm prin concursuri și premii atrăgătoare tinerii care încearcă, timid, să pătrundă în fortăreața Sculpturii.
Artiști expozanți: Aldea Alina, Bădărău Cătălin, Buga Alina, Carpen Alin, Ceară Titi, Cojocaru Dumitru, Dup Darie, Claudiu Filimon, Fleissig Nicolae, Geană Cătălin, Ilfoveanu Adrian, Iacob Costel, Ioniță Costin, Maitec Ovidiu, Bata Marianov Mann Bianca, Mogoșanu Laurențiu, Neagoe Dragoș, Papuc Alexandru, Pîrvu Adrian, Pop Ana Zoe, Răduță Cristian, Rusen Mihai, Scripcariu Virgil, Scutaru Elena, Scutaru Marcel, Teodorescu Patricia, Timaru Pop Maria, Tiron Napoleon, Zidaru Marian, Zidaru Victoria
Vernisaj: Sâmbătă, 16 aprilie 2022, ora 16:00
Locație: Combinatul Fondului Plastic, strada Băiculești 29 – Spațiul The Institute și curtea interioară a Combinatului Fondului Plastic
Program de vizitare: 16-18 aprilie 2022, între orele 12:00-21:00.
Intrarea este liberă, fără rezervare prealabilă. Cu ocazia evenimentului, galeriile și o serie de ateliere de lucru ale artiștilor din incinta Combinatului Fondului Plastic vor fi deschise publicului spre vizitare.
Eveniment aflat la prima ediție, Zilele Sculpturii București își propune să devină o platformă de dialog și promovare pentru domeniul patrimoniului cultural, având o dublă misiune: pe de o parte, să aducă în atenția publicului un tip de patrimoniu urban adesea ignorat – sculptura monumentală, prezentă în oraș prin monumentele de for public – și, pe de altă parte, să promoveze sculptura, sculptorii români și creațiile acestora. Evenimentul se înscrie în misiunea MONUMENT for de a apropia și conecta bucureștenii de memoria și poveștile orașului.
Parteneri media: Agerpres, Radio România Internațional, TVR 1, Propagarta, Modernism, Intell News, Jurnalul Bucureștiului