Povestea locului
Atunci când a fost inaugurat Rondul Roman în 1943, cu siguranță că atât primarul Bucureștiului, Ion Rășcanu, cât și inițiatorul proiectului, filozoful Ion Petrovici, secretar de stat la Ministerul Culturii și Cultelor, și-au dorit ca acest cerc perfect din mijlocul Bucureștiului să fie - nu doar un loc de relaxare, dar și un spațiu al admirației față de frumos și față de cultură, un Pantheon al statuilor marilor oameni ai României.
Dacă astăzi, am face un exercițiu de imaginație și am privi de undeva de sus grădina Cișmigiului, am vedea că Rotonda Scriitorilor seamănă izbitor cu amprenta arheologică a unui templu antic.
Douăsprezece coloane care marchează un cerc. Fără început, fără sfârșit și având cerul drept cupolă, un „conclav” de doisprezece apostoli ai culturii române, luptători cu pana și mărturisitori ai dragostei de România.
„În fiecare anotimp Rotonda își arată altă frumusețe. Vara și toamna nuanțele de verde, apoi de auriu, se revarsă și se împletesc, iar busturile albe se profilează cu alura lor clasică pe zbuciumul frunzelor. Iarna totul devine desen alb-negru de ramuri goale, numai arborii veșnic verzi îmblânzesc răceala pietrei, iar marmura statuilor luminează cercurile concentrice de regnuri înfrățite” (Victoria Dragu Dimitriu).
Despre monument
Dacă te poartă pașii prin Rondul din Grădina Cișmigiului, odată ajuns la monumentul lui Hașdeu, ai senzația că ai de dat socoteală în fața unui profet din vechime. Cu barba lungă și învolburată, privirea scrutătoare și fruntea încordată, pare gata să spargă tablele legii și să le rescrie după voia lui. Bustul lui Bogdan Petriceicu Hașdeu din Rotonda Scriitorilor ilustrează magistral arta sculptorului Mihail Onofrei.
Despre personalitatea reprezentată
Statuia îl reprezintă pe Bogdan Petriceicu Hașdeu (26 februarie 1838 – 25 august 1907), fiul unor boieri moldavi, important scriitor și filolog român. S-a născut la Hotin și a studiat la Universitatea din Harkov, după terminarea studiilor slujind ca ofițer în armata rusă, în regimentul de husari al contelui Radetski și luând parte la Războiul Crimeii.
În 1856, când sudul Basarabiei a revenit Moldovei, s-a mutat în acest ținut. În 1858, s-a mutat la Iași ca profesor de liceu și bibliotecar al Universității. Între anii 1876 și 1900 a fost director al Arhivelor Statului din București. Din 1877, a fost profesor de filologie comparată la Universitatea din București. A fost membru al Partidului Liberal, ajungând deputat în Parlamentul României. Dintre lucrările sale filologice, cele mai importante sunt: Cuvinte din bătrâni, Etymologicum Magnum Romaniae, iar dintre lucrările istorice sunt de menționat Arhiva istorică a României și Istoria critică a românilor. Drama istorică Răzvan și Vidra este lucrarea sa literară cea mai importantă. În 1877, a fost ales membru al Academiei Române.
Bogdan Petriceicu Hașdeu este cel care a așezat pe baze științifice filologia românească și a pus bazele folcloristicii. El a făcut primele cercetări de folclor comparat, ajutat fiind și de extraordinarul său poliglotism - cunoștea 26 de limbi străine.