MonumentFor
monumente
 
Regele Mihai I
Ansambluri și Grupuri Statuare
Regele Mihai I
Autor: Valentin Tănase
Anul realizării: 2012
Anul amplasării: 2012
Cod DGAPMFP: 1.160
Tip de proprietate: HCGMB nr. 174 / 31.10.2012 - emis de CGMB
Localizare: Str. Ion Mincu / Bd. Kiseleff - Piaţeta Regelui
Povestea locului

Bustul Regelui Mihai I este amplasat în colțul din nord-vest al „Piațetei Regelui” din București, la intersecția Șoselei Kiseleff cu Strada Ion Mincu, în apropierea Palatului Kiseleff în care Regele Mihai I a copilărit, alături de mama sa, Regina Elena. Piațeta a fost inaugurată la 25 octombrie 2012, cu ocazia zilei de naștere a Regelui Mihai I, la împlinirea vârstei de 91 de ani, în prezența Regelui.

Despre monument

Bustul Regelui Mihai I al României, realizat în bronz de către artistul plastic Valentin Tănase, îl reprezintă pe rege în deplină maturitate, în costum militar, purtând pe piept crucea Ordinului Militar de Război „Mihai Viteazul”, cea mai înaltă distincție militară de război a României.

Pe plachetele din marmură, montate de-o parte și de alta a bustului, sunt inscripționate un fragment din discursul pe care Regele l-a susținut în Parlamentul României în 2011 (încheiat cu memorabila frază: „Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri”), dar și o scurtă cronologie din istoria Familiei Regale a României.

Despre personalitatea reprezentată

Monumentul îi este dedicat lui Mihai I al României (1921-2017), Rege al României. Fiu al principelui moștenitor Carol, Mihai a moștenit la naștere titlul de principe al României și principe de Hohenzollern- Sigmaringen. A devenit rege al României la moartea bunicului său Ferdinand, întrucât tatăl său renunțase la tron în 1925. Detronat de tatăl său în 1930, Mihai a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia creat ad-hoc.
Regele Mihai I

În septembrie 1940 accede la tron pentru a doua oară, până în 30 decembrie 1947, când a fost constrâns să semneze decretul de abdicare, în aceeași zi fiind proclamată republica populară. S-a reîntors în România în 1992 (într-o vizită memorabilă), iar în 1997 a reprimit cetățenia română, reîntorcându-se oficial în țară.

După revenirea în România, Regele Mihai a contribuit prin prestigiul personal la aderarea ţării noastre la NATO. A militat cauza României în lume prin vizite, conferinţe, apariţii în presă şi televiziune, alături de Alteţa Sa Regală, Ana de Bourbon – Parma şi de Principesa Margareta, desemnată succesoare în anul 1997.

La 5 decembrie 2017, Regele Mihai a murit la reședința sa privată din Aubonne (Elveția), fiind înmormântat la Mănăstirea Curtea de Argeş, acolo unde sunt înmormântaţi toţi regii României.

 

Descriere tehnică

Dimensiuni:

  • bust: l= 1,10 m; h= 1,35 m
  • soclu: h= 1,80 m; 0,70 x 0,64 m

Material:

  •  Bust: bronz
  •  Soclu: piatră cu granit

Despre autor

Realizat de Valentin Tănase (6 septembrie 1954, Iași),artist plastic român. A studiat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, pe care l-a absolvit în 1978. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din 1981 și Director al studioului de Arte Plastice al Armatei din 1997. A avut expoziții personale la București, Brașov, Sibiu și Constanța și în afara țării în Lille, Roma, Bruxelles, Viena sau Beijing. A realizat lucrări de pictură murală monumentală și mozaic la Muzeul Militar Național, Ministerul Apărării, Palatul CEC și Biserica Eroii Revoluției din București.

Valentin Tănase este și unul dintre cei mai prolifici artiști de benzi desenate din România, care a produs în jur de 1.000 de pagini, în principal în genurile istorie și SF.