Despre autor
Oscar Späethe (n. 1875, București – d.23 noiembrie 1944, Buzău), sculptor român.
A studiat la Academia de Arte Frumoase din Munchen, unde a expus pentru prima dată, în 1898, un „Faun dansând”. Autor al mai multor portrete (Alexandru Vlahuță, Ștefan Luchian) și al unor lucrări monumentale (Costache Negri și Mihai Viteazul), a fost membru fondator al societății Tinerimea Artistică.
Sculptor foarte prolific, participă activ la majoritatea Saloanelor de artă. Debutează la München în 1898, în timpul studiilor cu Faun dansând. Preocupat de psihologia umană, portretul se află printre opţiunile principale. Apreciat de societatea bucureşteană execută multiple portrete ale reprezentanţilor acesteia. Sculptorul s-a aflat în anturajul familiei regale române, dând lecţii de sculptură (modelaj) principesei moştenitoare Maria.
A participat la Saloanele Oficiale din București, a expus la diferite expoziții de artă românească în străinătate, ca și la unele manifestări internaționale de la Veneția, Anvers, Paris, Haga, Amsterdam, Barcelona.
Într-o serie de portrete (Pârvan, Eminescu, Iorga, Sofocle, Dante), se arată preocupat de transpunerea plastică a unor valori ale portretului fizic și moral al personalității respective.
Când abordează compoziția monumentală, miza cade pe retorica gestului și, în egală măsură, pe masivitatea volumelor, pe concretizarea imperioasă a materialului figurativ (Victorie, 1932; Constantin Brâncoveanu, 1936; Anghel Saligny, 1958, etc.).
La 1 ianuarie 1927, a fost numit profesor suplinitor la catedra de sculptură a Școlii de Arte frumoase din București, unde a împărțit singurul atelier de sculptură cu fostul său profesor D. Paciurea. După moartea acestuia, a rămas profesor titular până în anul 1946.