Despre monument
Monumentul de tip ecvestru, de factură romantică, realizat din bronz, are ca elemente: calul cambrat cu piciorul stâng ridicat și personajul răsucit spre stânga sa, în costum renascentist, cu barda ținută în mâna stângă. Soclul din marmură este compus din două prisme: una în formă de sarcofag cu inscripții pe trei fețe; la baza sarcofagului, ghirlanda de lauri și panglica, totul pe o bază în formă de prismă. Pe plintă, pe latura dreaptă a lucrării, se află inscripționat numele artistului: A.Carrier Belleuse Sc. și al turnătoriei: Fondeurs du Val d'Osne.
A fost executată în 1872 și inaugurată la data de 8 noiembrie 1874. Inscripțiile de pe soclu sunt redactate de Alexandru Odobescu, din însărcinarea Comitetului Societății Amicilor Bellelor Arte și comunicate lui Carrier-Belleuse, în 1873.
Frontal, sub stema Țării Românești, realizată din bronz, este inscripția: MICHAILU VOEVODU/ DOMN AL TERREI ROMANESCI/ DOMNU ALU MOLDOVEI/ DOMNESCU LOCUTIETORU ȘI CAPITANU GENERALU/ IN PRINCIPATULU ARDEALULUI/ MDXCIII * MDCI
Pe latura dreaptă, sub stema Ardealului (realizată din bronz), pe trei coloane, de la stânga la dreapta, sunt inscripționate numele sfetnicilor și căpitanilor săi de oaste: 1. BANUL MIHALCEA, PREDA BUZESCU, RADU BUZESCU, RADU CALONFIRESCU, STROE BUZESCU, BANUL MANTA 2. BANUL UDREA, MERZA CELU MARE, VORNICUL DUMITRU, POPA STOICA FARCASU, STEFAN RAZVANU, ALBERT KIRALY 3. BABA NOVAC, CAPITANU VELISCU, CAPITANU COCEA, GIURGIU RAȚIU, MERZA CELU MICU, LECCA AGA
Pe latura stângă, sub stema Moldovei (realizată din bronz), pe trei coloane, de la stânga la dreapta, sunt inscripționate localitățile unde Voievodul a purtat lupte: 1. GIURGIU MDXCIV, SIERPATEȘCI MDXCV, CETATEA DE FLOCI -II-, PUTINEIU -II-, RUSCIUK MDXCV, STANEȘCI -II-, DIRSTORU -II-, HARȘOVA -II-; 2. TURTUCAIA MDXCV, TARGOVIȘTEA MDXCV, BRAILA -II-, CASTELLUL SAN GIORGIU -II-, NICOPOLE -II-, GURGUIȚI MDXCVI, CALUGHARENI -II-, NICOPOLE -II-; 3. KISELETI MDXCVIII, ALBA JULIA MDXCIX, VIDIN -II-, SUCEAVA MDC, SIBIIU MDXCIX, HOTIN -II-, SIELIMBERU -II-, GORASLEV MDCI.
Despre personalitatea reprezentată
Potrivit cronicilor oficiale, Mihai Viteazul a fost fiul natural al domnitorului Pătrașcu cel Bun și al hangiței Tudora din Cetatea de Floci, călugărită ulterior ca Theofana. În tinerețe, Mihai Viteazul s-a îndeletnicit cu negustoria, acumulând moșii importante în Oltenia. În toamna anului 1593, cu acordul Porții Otomane și susținut de boierii Buzești şi de familia Cantacuzinilor din Istanbul, Mihai devine domn al Valahiei. În momentul ocupării tronului, situația internațională era favorabilă declanșării unei ofensive antiotomane.
Lupta antiotomană a fost declanșată la 13 noiembrie 1594, teritoriul Valahiei fiind curățat de turci. Operațiunile militare au fost apoi extinse pe linia Dunării. Mihai obține o serie de victorii asupra otomanilor la Călugăreni, la Cladova, Vidin şi Nicopole. În contextul în care se profila riscul îndepărtării sale de pe tron, Mihai Viteazul preia inițiativa militară şi trece la acțiune împotriva adversarilor săi. În toamna anului 1599 pătrunde în Transilvania, iar în bătălia de la Șelimbăr (1599) trupele lui Mihai obțin victoria asupra lui Andrei Báthory.
Astfel, la 1 noiembrie 1599, Mihai intra în Alba Iulia, fiind proclamat principe al Transilvaniei. Mihai Viteazul va pătrunde și în Moldova - prin pasul Oituz, prin pasul Rodna şi pe valea Siretului - silindu-l pe Ieremia Movilă să se retragă la Hotin. În scurtă vreme, întreaga Moldovă se afla sub stăpânirea lui Mihai Viteazul, care unea astfel sub sceptrul său Moldova, Valahia și Transilvania. Aceasta însă venea în contradicție cu planurile Habsburgilor, Poloniei şi Imperiului Otoman. Nobilimea maghiară şi aliatul său, generalul imperial Basta, vor obține victoria în confruntarea cu Mihai Viteazul de la Mirăslău (1600).
Nici boierimea moldoveană nu vedea cu ochi buni venirea lui Mihai pe tronul Moldovei, văzându-și amenințate vechile privilegii. În curând, hatmanul polonez Jan Zamoyski pătrunde în Moldova, unde îl reinstalează pe Ieremia Movilă şi își continuă marșul în Valahia.
În fața ofensivei trupelor polone, Mihai trece rapid munții, dar va fi înfrânt la Năieni (12 octombrie), Ceptura (14 octombrie), Bucov (20 octombrie) şi Curtea de Argeș (25 noiembrie). La 19 august 1601 în tabăra de lângă Turda generalul imperial Basta îl asasinează pe Mihai Viteazul.