MonumentFor
monumente
 
Carol I
Statui
Carol I
Autor: Florin Codre
Anul realizării: 2009-2010
Anul amplasării: 2010
Cod DGAPMFP: 1156
Tip de proprietate: HCGMB 254/2006, AC 400/ 15.10.2009 - PMB
Localizare: Piața Revoluției
Povestea locului

Până în 1940, spațiul din fața Palatului Regal de pe Calea Victoriei reprezenta o sistematizare urbanistică realizată în intervalul 1882 – 1914, fiind opera arhitectului regal Paul Gottereau (cel care este autorul, atât al Palatului Regal cât și a clădirii de vizavi, Palatul Fundației Universitare ”Carol I”). 

Gottereau proiectase astfel o piață care punea în valoare toate clădirile ansamblului peisagistic dominate de palatul suveranului, dintre care s-au păstrat până astăzi bijuteriile arhitecturale - Ateneul Român, Biblioteca Central Universitară sau Biserica Kretzulescu.

Despre personalitatea reprezentată

Carol I al României, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, (n. 20 aprilie 1839, Sigmaringen, Germania – d. 10 octombrie 1914, Castelul Peleș, Sinaia, România) a fost domnitorul care a condus Principatele Române Unite în lupta pentru cucerirea independenței de sub Imperiul Otoman. Este domnitorul care a întemeiat Regatul României, pe care l-a modernizat continuu în cei 48 de ani de domnie (cea mai lungă din istoria noastră de două mii de ani). 

După câștigarea independenței prin luptele de la 1877 la care a participat personal, legendarul rege Carol I a crescut imens prestigiul țării, în mod simultan pe aproape toate palierele (economic-social-politic-cultural-militar-administrativ-edilitar-financiar etc). A construit infrastructura rutieră și feroviară, a reformat de la zero economia și a înzestrat România cu o serie de instituții specifice statului modern. Metaforic, putem spune că a luat o țară din orient și a dus-o în occident. A construit sau a contribuit la edificarea majoritatății palatelor administrative din București, care ne taie răsuflarea astăzi, dar și a reședinței personale, Castelul Peleș, care este una dintre cele mai vizitate atracții turistice ale României.
Despre monument

Din inițiativa Regelui Carol II, s-a desfășurat un concurs de proiecte pentru realizarea în centrul acestei piețe a unei statui reprezentative a ilustrului său predecesor, Regele Carol I. Deși la preselecție au participat unii dintre cei mai de seamă sculptori români din vremea aceea (de exemplu, Constantin Baraschi – al cărui proiect se află la Ploiești, precum și Oscar Han care a și câștigat concursul!), executarea lucrării a fost încredințată sculptorului modernist croat Ivan Mestrovič. Astfel, statuia propriu-zisă a fost realizată în atelierul artistului de la Belgrad și adusă pe bucăți în țară, doar soclul realizându-se local.

Statuia ecvestră a fost inaugurată în 1939, în anul centenarului nașterii personalității omagiate. La festivitatea de inaugurare, organizată cu mult fast, au luat parte Regele Carol II și Marele Voievod de Alba Iulia (viitorul rege Mihai I), iar apoi s-a desfășurat o paradă paramilitară cu defilarea trupelor F.R.N. (Frontul Renașterii Naționale), organizația politică unică în acei ani, expresie a dictaturii de inspirație fascistă a Regelui Carol II.

Monumentul „Carol I” - martor al istoriei

În decursul timpului statuia lui Carol I a fost martora multor evenimente istorice, cum ar fi defilările ”cămășilor verzi” din vremelnica perioadă când țara se intitula ”Stat Național Legionar” (138 de zile, între septembrie 1940 și februarie 1941). Manifestări cultural-sportive și parade ale carelor alegorice aveau loc necontenit, precum ”Hora Bucuriei” în care s-au prins bucureștenii când armatele române au trecut Prutul (iunie 1941), paradele militare de Ziua Națională (10 Mai) sau defilările anticomuniste și pro-monarhice din noiembrie 1945. Având ca model amenajarea vremelnică de la monumentul lui Mihai Viteazul din Piața Universității, când statuia a fost flancată de două tunuri turcești capturate la Plevna, și opera lui Mestrovici dedicată Regelui Carol I a fost flancată de două tancuri sovietice între anii 1941 și 1944, care au fost capturate în luptele de eliberare a Basarabiei.

Bolșevicii veniți la putere după 23 august 1944 nu au iertat acest afront, iar în 1948, statuia a fost distrusă de autoritățile comuniste, primarul Bucureștiului care a dispus demolarea fiind ”celebrul” asasin de monumente Constantin Doncea.  Statuia a fost legată cu cabluri e oțel și ”trasă jos” chiar de cele două tancuri care au flancat-o în anii anteriori. Legenda spune că bronzul de foarte bună calitate a fost topit și reutilizat la modelarea statuii lui V.I. Lenin, opera lui Boris Caragea din fața ”Casei Scânteii”, demolată la rândul ei în decembrie 1989. 

Monumentul „Carol I” - renașterea

După anul 1990, s-a pus problema refacerii monumentului Carol I pe locul inițial. În 2006 consemnăm poziția criticului de artă Mihai Oroveanu, care afirma că refacerea acestei statui este singura intervenție demnă pentru Piața Revoluției. Pe parcursul anilor, Ministerul Culturii a purtat negocieri cu urmașii sculptorului Mestrovič pentru obținerea drepturilor de realizare a monumentului după planurile originale, dar demersurile au fost marcate de insucces din cauza sumelor prea mari cerute de posesorii acestora. 

În final, Misterul Culturii a organizat un concurs de proiecte pentru realizarea monumentului,  undă verde primind proiectul sculptorului Florin Codre, care reprezintă nu o replică fidelă a fostei statui, ci o viziune proprie a artistului. Monumentul a fost dezvelit în anul 2010 de către Casa Regală a Românei, reprezentată de Majestatea Sa Principesa Margareta Custodele Coroanei și de Alteța Sa Regală Principele Radu, asistați de către foștii președinți ai României, domnii Ion Iliescu și Emil Constantinescu.

Regele Carol I, îmbrăcat în redingotă, călare pe un exemplar cabalin care merge parcă în pas de defilare, privește mândru spre zări, conștient de rolul luminos pe care l-a jucat în istoria românilor. 

Ocazional, la statuia lui Carol I au loc ceremonii de celebrare a monarhiei din România.

Descriere tehnică

Dimensiuni:

  • statuie: 7,00 m;
  • soclu: 6,00 m x 1,92 m x h=3,60 m S = 57,35 mp
  • trepte: h = 0,20 m x 3 trepte = 0,60 m S = 78,62 mp
  • paviment circular: diametrul de 20 m
  • h total: 11,20 m

Material:

  • statuie: bronz
  • soclu: beton placat cu granit
Pe soclu este inscripționat:CAROL I

Despre autor

Florin Codre este un sculptor român, creator de artă monumentală, născut la Brașov, la 18 aprilie 1943. În anul 1970 a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”. Elev al lui Boris Caragea și Ștefan Constantinescu, București; i se acordă bursă de studiu din partea Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Este autorul primului film românesc de ficțiune a cărui finanțare s-a realizat din inițiativă privată, după 1989: „Șobolanii roșii”.

A realizat Statuia ecvestră a lui Carol I din București și a câștigat concursul pentru ridicarea unei statui a regelui Ferdinand, destinată a o înlocui pe cea înaltă de 18 m, realizată în 1937 de Ivan Meštrović, care era situată aproape de Piața Victoriei, lângă Biserica Mavrogheni, topită de comuniști. Potrivit machetei, monumentul va fi instalat în Piața Victoriei și va avea în spate parcul, ca un zid de protecție natural. Ferdinand, personajul central, va fi reprezentat pe cal, purtând coroană și buzdugan. În jur va fi un ansamblu monumental, cu un semicerc larg de 30 metri, care se va deschide cu stema lui Mihai Viteazul din anul 1601 și se va încheia cu stema României Mari de la 1918. Spațiul va fi public, unde se vor putea organiza spectacole și se vor putea monta tribune.

Florin Codre a fost numit, prin hotărârea Senatului României, ca membru în Consiliul de Conducere al Institutului Cultural Român.

Distincții

Premiul Tineretului de sculptură

Premiul Uniunii Artiștilor Plastici

În baza H.C.L. nr. 113/18.04.2008, Florin Codre a fost declarat cetățean de onoare al municipiului Călărași.

Lucrări de sculptură

  • Statuia ecvestră a lui Avram Iancu de la Târgu Mureș dezvelită în 1978. Înlocuiește statuia ridicată în 1924 și mutată la Câmpeni în 1940, unde se află și în prezent.
  • Statuia ecvestră a lui Carol I din Călărași, dezvelită la 9 mai 2008.
  • Statuia ecvestră a lui Carol I din București, dezvelită în 6 decembrie 2010. O înlocuiește pe cea realizată de sculptorul croat Ivan Meštrović, inaugurată la 10 mai 1939 și topită de comuniști.