Societatea de binefacere „Obolul” și mișcările studențești
Puțină lume știe însă că, în anul 1906, tocmai darea de mână cu care familia Pherekyde se implica în acțiunile de caritate ale societății de binefacere “Obolul”, avea să declanșeze în București mișcări studențești care au degenerat în lupte de stradă sângeroase.
Unul dintre mijloacele cele mai propice strângerii de fonduri pentru “Obolul” era pe atunci ca și astăzi organizarea de baluri și reprezentații teatrale, unde cei bogați se puteau etala și puteau face donații pe măsura buzunarului. În zilele de 13 și 15 martie 1906 societatea Obolul și-a propus organizarea unor spectacole la Teatrul Național. Era vorba de trei piese în limba franceză și o piesă în limba română. Nicolae Iorga, pe atunci profesor la Universitate, considera că aceste reprezentații într-o limbă străină, pe scena Teatrului Național, sunt o umilință adusă poporului român.
La 12 martie 1906, Iorga a ținut studenților pe culoarele Universității o prelegere despre drepturile limbii naționale în statul modern. A doua zi studenții au ieșit în stradă demonstrând pașnic, dar manifestația a degenerat.
Radicalizarea conflictului s-a produs atunci când studenții au încercat să intre cu forța în teatru. Unul dintre studenți l-a jignit verbal pe directorul teatrului Alexandru Davilla, care la rândul său l-a lovit.
La auzul acestei vești, mulțimea a devenit furioasă încercând să se apropie și să intre în Teatru. Forțele de ordine au sosit în piață. Apariția acestora a amplificat dezordinea și haosul. S-a produs o încăierare, în care au fost implicați și simpli trecători: „studenți, trecători, jandarmi și sergenți se luptau piept la piept, unii aruncau cu pietre, alții loveau cu patul puștii și cu tesacele” (Universul, 15 martie 1906).
În piață au sosit în scurt timp și jandarmi călări, mai târziu armata: două companii din Regimentul 6 Vânători, Regimentul 2 Roșiori și un batalion din Regimentul 6 “Mihai Viteazul”.
Manifestația a luat proporțiile unei lupte: s-au produs scene sângeroase nemaiîntâlnite în București de peste 50 de ani. Forțele de ordine i-au urmărit pe studenți în localurile din vecinătate, au fost distruse berăriile Cooperativa, Gambrinus, Casa Torok, Băcănia Ștefănescu, o mare parte a Pasajului Roman.
Manifestațiile din seara zilei de 13 martie au speriat pe guvernanți. La spectacolele din Piața Teatrului, trebuiau să asiste membrii elitei bucureștene, oameni politici, principele Ferdinand și principesa Maria.