MonumentFor
monumente
 
Izvorul Sissi
Monument Fântână
Izvorul Sissi
Autor: Ioan C. Dimitriu (Bârlad)
Anul amplasării: 1927
Cod LMI: B-III-m-B-20050
Cod DGAPMFP: 1039
Tip de proprietate: Disp. Primar General nr. 1685/1999
Localizare: Grădina Cișmigiu
Despre monument

Pe una din aleile principale din Cișmigiu, față în față cu Rondul Roman, se află unul dintre monumentele cele mai frumoase din parc. Umbrită de copacii bătrâni care o  flanchează, pe o bucată de teren care odată aparținuse familiei Stefanidi și pe care aceștia o donaseră Primăriei pentru amenajarea grădinii, este amplasată statuia pe care bucureștenii o cunosc sub numele de Izvorul Sissi. 

Deși statuia din piatră calcaroasă pare a fi mai degrabă desprinsă din decorul unui cimitir, străjuind nu un mormânt ci o fântână a suspinelor, joaca și chicotele copiilor care o împresoară, îi îndulcesc oarecum tristețea. O femeie drapată într-o lungă mantie albă, care îi acoperă deopotrivă umerii și capul plecat, toarnă apă dintr-un ulcior cu toarte, împodobit cu motive geometrice. Pare a uda niște flori nevăzute, sădite pentru cineva drag.
Izvorul Sissi
Despre persoana reprezentată

Monumentul o reprezintă pe mama unei copile, îndurerată de moartea fiicei ei, care toarnă apă dintr-un ulcior. Statuia a fost ridicată la dorința familiei Stefanidi, după ce fiica acestora, Sissi, a încetat din viață la vârsta de numai douăzeci și unu de ani. Deși locul de veci al fetei se află în Cimitirul Bellu, delicatul monument ce i-a fost închinat de către familia îndurerată constituie un înduioșător memento ce conferă zonei o aromă din alte vremi.

Descriere tehnică

Dimensiuni: statuie: 2,50 m, soclu: 0,60 m
Material: statuie: piatră (calcar) de Bașchioi; soclu: piatră
Pe soclulu este inscripționat: IZVORUL SISSI INCHINAT SCUMPEI MELE COPILE SISSI STEFANIDI

Despre autor

Sculptura este realizată de către sculptorul român Ioan C. Dimitriu (1890 – 1964). Acesta a studiat artele frumoase la Școala de Belle Arte din București cu maeștrii Dimitrie Paciurea și Frederic Storck. Între 1913 și 1914 a studiat la Academia Julian din Paris. S-a afirmat ca autor de monumente dedicate eroilor din Primul Război Mondial, dar și prin numeroase busturi ale unor personalități ale științei și culturii românești.

A avut numeroase expoziții personale în București, dar și participări la expoziții colective. A expus la Salonul Oficial din Paris în 1914. A fost distins în 1911 cu Premiul Salonului Oficial și în 1943 cu Premiul Ministerului Artelor.