MonumentFor
evenimente
Zilele sculpturii București
16 - 18 aprilie 2022
Expoziție de sculptură contemporană, masă rotundă și concurs de modelaj

În fiecare an, pe data de 18 aprilie se sărbătorește Ziua internațională a monumentelor și siturilor - eveniment instituit de UNESCO și organizat anual de Comitetul Internațional al Monumentelor și Siturilor (ICOMOS).

Această zi este dedicată promovării patrimoniului cultural cu toate aspectele ce le cuprinde: de la diversitate și relevanță la vulnerabilitate și acțiuni de protecție și conservare.

În jurul acestei celebrări, am creat Zilele Sculpturii Bucuresti, un eveniment mai complex ce include mai multe activități adresate iubitorilor de artă și cultură, în special celor pasionați de sculptura de mari dimensiuni și de monumentele de for public.

Aflat la prima ediție, evenimentul își propune să devină o platformă de dialog și promovare pentru patrimoniul cultural, având o dublă misiune: pe de o parte, să aducă în atenția publicului un tip de patrimoniu urban adesea ignorat – sculptura de mari dimensiuni, prezentă în oraș prin monumentele de for public – și, pe de altă parte, să promoveze sculptura și sculptorii români și nu numai.

Zilele Sculpturii București își dorește să devină un eveniment de referință pentru scena artei contemporane naționale. Prin expoziții, conferințe și dezbateri, ateliere și concursuri, creăm premisele unei colaborări pentru patrimoniu – între instituțiile publice și organizațiile profesionale, între public și creatorii de artă, între artiștii consacrați și generațiile emergente.

Concursul de modelaj Sculptori pentru Viitor
Prin acest concurs, adresat elevilor pasionați de sculptură, ne-am propus descoperirea și promovarea unei viitoare generații de artiști care să contribuie la dezvoltarea de noi viziuni și aspirații estetice pentru un oraș ca Bucureștiul. Astfel, 20 de tineri, elevi în clasele a XI-a și a XII-a la Liceul "Dimitrie Paciurea" și Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza", se vor întrece în modelaj având ca tema de lucru "Arcul de Triumf, în viziunea mea".Un juriu specializat va evalua lucrările tinerilor artiști și va stabili câștigătorii. Pentru mulți dintre viitorii artiști plastici această competiție va fi o încurajare și o provocare, fiind probabil prima participare la un concurs de acest gen.

Juriul
• Președinte juriu prof.univ.dr Dup Darie Dep. Sculptură UNA, București
• Cristian Pentelescu, profesor sculptură, Liceul NicolaeTonitza
• Nicolae Stoica, profesor sculptură, Liceul Dimitrie Paciurea
• Anton Rațiu, membru Filiala de Sculptură a UAP
• Dinu Câmpeanu, membru Filiala de Sculptură a UAP

Anunțarea și premierea câștigătorilor concursului de modelaj va avea loc luni, 18 aprilie 2022, de la ora 12:30, la Galeria UNA din cadrul Combinatului Fondului Plastic.
Expoziția de sculptură contemporană - #perspectiva 31
Sub deviza "mai multă artă, mai multe perspective", expoziția își propune să reunească lucrările a 31 de artiști români contemporani. În cadrul expoziției au fost selectați unii dintre cei mai reprezentativi promotori ai artei sculpturale, preocupați de locul acestei discipline în peisajul artistic general. Cele 31 de perspective punctează în mod elocvent viziuni și abordări din generații diferite, etape creative și intens evocatoare asupra rolului și misiunii artistului în ceea ce privește monumentul ca formă de identitate urbană. Lucrările selectate se impun prin originalitate, diversitate și un simț acut al responsabilitații artistice. Expoziția, atelierele artiștilor și galeriile de artă din cadrul Combinatului vor fi deschise publicului pe durata evenimentului.
Artisti: Aldea Alina, Bădărău Cătălin, Bata Marianov , Buga Alina, Carpen Alin, Ceară Titi, Cojocaru Dumitru, Dup Darie, Claudiu Filimon, Fleissig Nicolae, Geană Cătălin, Ilfoveanu Adrian, Iacob Costel, Ioniță Costin, Maitec Ovidiu, Mann Bianca, Mogoșanu Laurențiu, Neagoe Dragoș, Papuc Alexandru, Pîrvu Adrian, Pop Ana Zoe, Răduță Cristian, Rusen Mihai, Scripcariu Virgil, Scutaru Elena, Scutaru Marcel, Teodorescu Patricia, Timaru Pop Maria, Tiron Napoleon, Zidaru Marian, Zidaru Victoria
Vernisaj: sâmbătă, 16 aprilie, ora 16:00
Locație: Combinatul Fondului Plastic – Galeria The Institute și curtea interioară a Combinatului Fondului Plastic
Perioadă vizitare: 16 - 18 aprilie 2022, între orele 12:00-21:00
Intrarea liberă, fără rezervare
Masă rotundă
Tot în cadrul evenimentului Zilele Sculpturii București, va avea loc și o masă rotundă cu tematica "Monumentele din București, de la devenire la protejare". Discuțiile vor avea loc în 18 aprilie, între orele 15.00 și 16.30, la Galeria UNA din cadrul Combinatului Fondului Plastic. Subiectele discuției vor fi multiple și vor trata particularitățile monumentelor de for public. Masa rotundă va fi înregistrată video și postată ulterior pe canalele de social media ale MONUMENT for.Din motive organizatorice, ce țin de spațiul restrâns, participarea la eveniment se face pe bază de invitație. Printre vorbitori se vor număra:
Ioana Vlasiu, istoric/critic de artă
Cerasella Crăciun, arh. prof.univ.dr. Universitatea de Arhitectură "Ion Mincu"
Petru Lucaci, președinte UAP
Marian Zidaru, sculptor
Doina Mândru, critic de artă
Vlad Ciobanu, sculptor
Emanuel Victor Picu, Director General D.G.A.P.M.F.P.
Oana Valeria Zaharia, Director General Institutul Național al Patrimoniului
PARTENERI
PARTENERI CULTURALI
ZSB